Petnaesto, jubilarno izdanjeSummer3p festivala juče je završeno izuzetno posećenim Porodičnim danom, a ovogodišnje izdanje festivala koje se održalo od 20. do 23.jula posetilo je ukupno preko 7.500 ljudi!

Oni suna Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić uživali uz verovatno najatraktiviniji muzički program do sad i jedinstven miks kvalitetne zabave i atraktivnih kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu aktivizma.

Čuveni nemački DJ Eric Sneo imao je nezaboravan nastupu petak uveče, koji je uključivao i virtuozno sviranje na drum pedovima, dok je superstar duo iz Severne Irske – Loco & Jam dan kasnije protutnjao napravivši odličnu žurku. Ništa manje publika nije dobila i odIlije Đokovića, koji je pokazao zašto je jedan od najboljih domaćih Djeva, dok je Daniel Blade preneo atmosferu fenomenalnih žurki sa Malte na palićki Muški štrand.

Pored njih nastupili su i Robin Futaki iz Mađarske, Andrologic iz Hrvatske, Hibrid (BiH), Needle, Kibz & Dfndr, Hansol, Chrono, Ascaloon b2b Kohajda, i u sklopu Porodičnog dana Andy Dee i Poison Charlie.

“Produkciono, ovo je bio najbolji festival do sad: imali smo odličan program, publika je bila veoma zadovoljna, a Porodični dan, koji je okupio veliki broj mladih, dece i njihovih roditelja, je izuzetno dobro prošao. Prilazili su nam ljudi u velikom broju i čestitali… Ali primetan je odliv mladih koji u velikom broju na žalost napuštaju Suboticu i Srbiju i odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Sa druge strane, bez obzira na odlične rezultate koje postižemo i na to što smo prepoznati u našoj lokalnoj zajednici kao značajna manifestacija, kao i Srbiji pa i Evropi, podrška Pokrajine je ove godine izostala, iz nama nepoznatih razloga. Želeo bih ipak da se zahvalim na podršci Gradu Subotici, bez njih Festival bi bilo gotovo nemoguće održati, kao i Kancelariji za mlade Subotice i Fondaciji „Danilo Kiš“, kaže izvršni direktor Summer3p festivala Oliver Tomić.

Nakon prošlogodišnjeg debi izdanja i veoma velikog interesovanja, novi segment Summer3p festivala – Porodični dan – kreativni program u prirodi okrenut celoj porodici, ove godine je ponudio još zanimljivije sadržaje poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 23. jula.

Tokom jučerašnjeg dana od 16 do 22h kroz različite kreativno-zabavne programe predstavljeni su najbolji lokalni i regionalni umetnici, udruženja, sportske i obrazovne inicijative, održavale su se radionice i drugi sadržaji za celu porodicu, čiji su članovi bili u prilici da osete festivalsku atmosferu u predivnom okruženju kraj jezera Palić.

Festival se i ove godine bavio važnim ekološkim i društvenim temama, tako je u okviru Porodičnog dana bila održana Javna prezentacija (i debata) trenutnog statusa ekološkog projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš pod nazivom „Kada ćemo se ponovo kupati u Paliću?“. Govorio je Michell Rohmann (dipl. hidrolog, savetnik na projektu), a prezentacija je održana juče od 19 časova.

Beogradski festival Dev9t imao je zaseban segment u vidu fenomenalne izložbe, a o njoj akademski slikar iz Subotice Emil Kadrić, koji brine o likovnom segmentu festivala, kaže: „Izuzetno mi je drago sto smo ove godine ugostiti prijatelje sa festivala Dev9t i omogućili našim posetiocima da vide neke od impresivnih umetničkih dela. I što je još važnije, da se upoznaju i druže sa autorima, razmene ideje i iskustva. Nakon toga, svi su se dobro zabavili i uživali u isuviše opuštenoj atmosferi Palićkog jezera – našoj „Nedođiji“ sa severa Srbije“.

Mnogi su bili oduševljeni grafitima kojima je bio oplemenjen festivalski prostor. Oni su autorsko delo street art umetnika Ottoa Zakara (umetničko ime – TNG), koji je takođe kreirao i unikatne majice posetiocima.

Fotografije sa festivala možete pronaći na Facebooj strani – www.facebook.com/summer3p

Summer3pfestival podržavaju: Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade Subotica i Fondacija „Danilo Kiš“.