Porodični dan u okviru Palićkog Summer3p festivala u nedelju 22. jula nudi niz kreativnih programa u prirodi okrenutih celoj porodici. Ovaj program ima za cilj da spoji sadašnje i nekadašnje posetioce festivala, njihovu decu, ali i roditelje, te da na taj način napravi sinergiju generacija, koji će kreativno zabaviti i kvalitetno provesti vreme u prirodi.

“Osim što na izuzetan način približava elektronsku muziku svima koji na ovaj festival dolaze da budu deo pozitivne energije leta na Paliću, Summer3p je i zbirno mesto za brojne edukativne programe, radionice i sportske aktivnosti. Porodični dan se održava u nedelju, poslednjeg dana festivala, kada će svi posetioci imati priliku da uživaju u radionicama, koncertima klasične muzike, retrospektivnim izložbama, ekološkim performansima i drugim atraktivnim programima namenjenim celoj porodici na prostoru Termalnog bazena i Muškog štranda obale jezera Palić”, izjavio je Igor Halasević, projektni menadžer i koordinator dnevnog programa Summer3p Festivala.

Tokom ovog dana od 15 do 22h kroz različite kreativno-zabavne programe biće predstavljeni najbolji lokalni i regionalni umetnici, udruženja, sportske i obrazovne inicijative, održavaće se radionice i drugi sadržaji za celu porodicu, čiji će članovi biti u prilici da osete festivalsku atmosferu u predivnom okruženju kraj jezera Palić.

Kao i do sada, jedan segment programa posvećen je ekologiji, te će se u 16 časova održati javna prezentacija i debata o zaštiti biodiverziteta jezera Palić, pod naslovom: “Kada ćemo se ponovo kupati u Paliću?”, koju će voditi dipl. Hidrolog i savetnik na projektu Michell Rohman.

U isto vreme očekuje nas nastup mešovitog hora mađarskog kulturno-umetničkog društva sa Palića, a u 17 časova kamerni ansambl Garden Quartet prirediće letnji promenadni koncert.

U popodnevnim časovima na prostoru Muškog štranda, deca uzrasta od 3 do 12 godina uz pomoć članova kluba ekstremnih sportova “Ground Level”, učiće različite tehnike vožnje bicikla u okviru programa „Staza spretnosti“, dok će Škola sporta “Su Team” Subotica, nakon 16 časova predstaviti svoje programe koji su namenjeni deci uzrasta od 4 do 9 godina. Cilj ovog programa je da deca nauče osnove sportova zastupljenih u našem okruženju kao što su gimnastika, atletika, fudbal, odbojka, košarka, plivanje, kao i druge, manje zastupljene sportove poput jedrenja na vodi. Sa decom će isključivo raditi adekvatno obrazovan stručni kadar – diplomirani profesori sporta i fizičkog vaspitanja i apsolventi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Ljubitelji sporta, od 17 časova, moći će da učestvuju u sportskom turniru u speedmintonu, a radionicu će voditi  Armin Halas. Tokom celog dana u tri termina, posebni gosti Porodičnog programa Summer3p festivala biće Zsolt Erdélyi i Nagy Boglárka iz Mađarske, sa svojim specifičnim programom Laughing Yoga i Watsu vodena masaža.

U 18 časova biće održan Aerobik & Fitness program N Centra, koji uz dobru muziku sa kombinacijom aerobik i plesnih pokreta vodi Emina Savin sa gostima, dok će Tibor Liptak “Big Hair” u poslepodnevnim satima prirediti zanimljiv frizerski i šminkerski performans.

I ove godine posetioci će moći da pogledaju nekoliko interesantnih umetničkih izložbi. Posebnu pažnju će privući izložba radova nastalih na festivalskim radionicama od 2009. do 2018. Godine. Zanimljivu izložbu lampi i skulptura, koje su izrađene od industrijskog i metalnog otpada predstaviće multimedijalni umetnik i rezident Festivala Jugoslav Ćuga Sivić. Na festivalu će se naći i Izložba fotografija Summer3p Festival Nasleđe Örökség Heritage 2003-2018, kao i Izložba Joint Figures Jovane Zarubice i Olivera Živkovića.

Regionalni festival GIFEST predstaviće video projekciju gif-ova. GIFEST ima za cilj da na jednom mestu okupi autore koji se bave gif-om kao vizuelnom formom i time im pruži mogućnost i priliku da prikažu svoje autorske radove.

Svi koji žele da se oprobaju svoj talenat, dobrodošli su da se od 17 do 20 časova pridruže na slikarskoj radionici koju vodi akademski slikar Emil Kadirić iz Subotice. Pored likovne, biće održana i poetska radionica “SummerDaDa” koju će voditi Vladimir Milojković. Dada je internacionalni umetnički pokret koji se prvobitno pojavio u Zurichu. Ovim umetničkim pravcem se stvaraocu omogućava potpuna sloboda u umetničkom izrazu. Cilj je izlazak iz okvira, eksperiment, stvaranje nečeg novog. U okviru ove radionice fokus će pre svega biti na tehnikama pisanja koje su se prvobitno pojavile u vizuelnoj umetnosti. U isto vreme održaće se i Slam poetry radionica, u okviru koje će Književni klub sa učesnicima raditi na stvaranju rep poezije. Za učešće na ovoj radionici nije potrebno da neko bude pisac, niti da ima bilo kakvo iskustvo. Sa članovima kluba rade psihoterapeut, Jelena Janjić, profesor muzičke kulture, Adam Radetić, i profesor srpskog jezika, Sanja Babić. Street art umetnik Otto Zakar – TNG, poziva posetioce da se od 17 do 20 časova pridruže na Street Art radionici koja donosi kombinaciju različitih tipova ulične umetnosti-grafita, “stencil art“ upotrebom šablona za crtanje na njihovim majicama! Svako ko donese majicu, može da izabere šablon I oslika je po želji.

Posetioci će moći da učestvuju i u sjajnim društvenim igrama, a prvi ovakav klub u Subotici „Collected Company“ pripremio je nešto sasvim drugačije iz njihove kolekcije za Summer3p publiku.

Festival solidarnosti promovisaće program “Možemo i mi” Šid, Preševo i Subotica sa lokalnim partnerskim organizacijama Crveni krst Subotica, LDA Subotica, UG  Olovka piše srcem, UG ZaJedno, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Fondacija Ana i Vlade Divac, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Šesnaesto izdanje Summer3p festivala održava se od 19. do 22. jula na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić uz verovatno najatraktiviniji muzički program do sad i jedinstven miks kvalitetne zabave i atraktivnih kulturnih sadržaja, uz obaveznu dozu aktivizma.

U okviru muzičkog programa nastupa preko 20 izvođača, među njima i tehno DJ i producent Uto Karem, legendarni škotski Silicon Soul, slovački tehno-haus DJ, Denes Toth, mladi mađarski virtuozni DJ dvojac Secret Factory, kao i hip-hop izvođači Ajs Nigrutin i Timbe.

Summer3p festival podržavaju: Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade Subotica i Fondacija „Danilo Kiš“.