EFFE (Europe for festivals – festivals for Europe) je portal pokrenut od strane Asocijacije evropskih festivala, namenjen građanima i stručnoj javnosti koji žele da otkriju evropske festivale i učestvuju na njima. Reč je o međunarodnoj festivalskoj platformi koja povezuje festivale, koji su duboko posvećeni umetnosti, zajednicama u kojima se realizuju i evropskim vrednostima. Najvažnija tri kriterijuma za dobijanje EFFE obeležja bila je umetnička predanost, angažovanost u zajednici i međunarodna i globalna perspektiva festivala.       www.effe.eu

Pre dve godine EFFE obeležje 2015 – 2016, dobilo je 761 festival iz 31 zemlje a u Srbiji je 31 manifestacija dobila EFFE „etiketu“, od toga 5 festivala iz Subotice. Dve godine kasnije, 04. Maja 2017. godine internacinalni žiri Asocijacije evropskih festivala objavio je koje su manifestacije dobile EFFE obeležje za 2017. i 2018. godinu (EFFE Label 2017 – 2018 as remarkable festival). Radi se o 715 festivala iz 39 zemalja od čega je 30 manifestacija iz Srbije ponelo EFFE obeležje za 2017 i 2018 godinu. Među 30 manifestacija iz Srbije nalazi se i 4 festivala iz Subotice: Festival evropskog filma na Paliću, Međunarodni festival pozorišta za decu, Summer3p festival Palić i Electe Subotica.

EFFE obeležje značajno je za umrežavanje festivala i izgradnju zajedničke baze u budućnosti a za Suboticu je to znak da i dalje slovimo kao grad festivala, jer pored ova 4 festivala, Subotica ima još veliki broj manifestacija značajnih kako po umetničkoj vrednosti tako i po posvećenosti zajednici, kao što su: Desire, Interetno festival, Dužijanca, Jazzire, Etnofest, Ground level fest, Jazzik, Omladina, Festival mlade rakije, Berbanski dani, Zavičajni dani itd. Grad treba da bude ponosan što ima manifestacije i festivale koji su prepoznatljivi i priznati u celoj Evropi po svojoj angažovanosti, posvećenosti zajednici i umetničkoj vrednosti a svakako doprinose i turističkoj ponudi Subotice i Palića. Shodno tome, podrška grada prema ovim manifestacijama ne sme izostati.